Hz.MUHAMMED’İN (SAV) SOSYAL HAYATI

Posted On Temmuz 19, 2007

Filed under Uncategorized

Comments Dropped one response

Hz.MUHAMMED’İN (SAV) SOSYAL HAYATI

Peygamber efendimiz(s.a.v.)elbisesinin temiz ve tertipli olmasına önem verirdi.Giyiminde titizdi;elbisesini korur,dağınıklıktan hoşlanmazdı.Bu münasebetle bir elbisesinin kumaş olarak sağlam kalma süresi ne ise o süreyi tabii akışı içinde tamamlardı.Yeni bir elbise giydiğinde Allah’a hamdeder,elbisesinin hayra vesile olmasını diler,elbisesininm örttüğü organların şerrinden de O’na sığınırdı.

Hz.Peygamber(s.a.v.)”Rengi hafif bozuldu,boyasını hafif attı”diye herhangi bir elbiseyi giymememezlik etmezdi.Alacalı,desenli,göze batan çiğ renkte elbiseler giymekten kaçınırdı.Demek ki,estetiğe önem veriyordu.

Elbisesiyle övünmez,bu konuda lüks ve israfa kaçmazdı.Çünkü ona göre elbise,”Sıcaktan,soğuktan korunmaya,insanlarla ülfete,toplum içine girmeye ve hizmet vasıta”idi.

Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in giyecekle ilgili tutumunu;”Temizlik,tertiplik,estetiği gözetme,kendine yakıştırma,sadelik ve ihtiyacı karşılama”olarak özetleyebiliriz.Bu sebeple gerektiğinde o,ibrişimden,yünden,pamuktan,hatta keçi kılından dokunmuş elbiseyi giyer ve tevazu göstererk,”Ben aciz bir kulum”buyururlardı(Tirmizi,Şemali,s.12;Hüsameddin Nakşibendi,Şerhi Şemail,s.76vd.)

Hz.Peygamber(s.a.v.)özel hayatında ihtiyari fakrı tercih etmiş,daha ziyade Hz.Aişe’nin odasında ashabtan gelen hediyelerin çoğunu yoksullara ve Sufe talebelerine aktarmıştır.Bununla beraber o,Müslümanlara meşru olduğunu göstermek ve beslenmenin önemini vurgulamak için çeşitli gıdalardan yemiştir.Mesela tavuk eti,bazı kuş etleri,koyun etinden hazırlanmış kebap,kurutulmuş et(bir tür pastırma),süt,bal,peynir bunlardan bazılarıdır.Yiyecekleri arasında zeytinyağı,sirke,kabak,tirit,kavrulmuş un ve helvaya da rastlıyoruz.Her gün aynı gidayı değil de mümkünse farklı gıdalar almayı tercih etmiş;yemeklere zaman zaman biber,zencefil,tarçın gibi baharat çeşitlerini serpmiştir.Onun sofrasında daima baş köşede olan iki yiyecek maddesinden biri arpa ekmeği,diğeri ise hurma idi.Bazen uzun süre bunlarla yetindiği olurdu.

Peygamberimiz(s.a.v.)yemekten önce ellerini ,yemekten sonra hem ellerini hem de ağzını yıkardı.Yemeğe besmele ile başlar,bitirdiğinde elhamdülillah derdi,sofrasında çöpe atılacak herhangi bir yemek yada ekmek artığına müsade etmezdi.Yemek devam ederken müsade almaksızın herkesten önce kalkılmasını doğru bulmazdı.Karnını tıka basa doldurmaz,bir yemeği beğenmemezlik etmezdi;arzu ederse yer,etmezse yemezdi,vakti müsaitse davete icabet ederdi.Bal şerbetini ve nebiz denilen bir çeşit hurma ve üzüm kompostosunun tazesini severdi(Tirmizi,Şemali,15-16;H.Nakşibendi,Şerh_i Şemail,s.146).

Peygamberimiz(s.a.v.)örfte mevcut olan sedir,divan,yatak,yorgan,ihram,ibrik,leğen ve bunun gibi ev eşyası kullanmış,ama en pahalısı olsun diye özel bir arzu beslememiştir.Elbisesi konusunda Peygamberimiz(s.a.v.)’in bu konudaki prensibi de “Sadelik,ihtiyacı giderme,tertiplilik ve temizlik”tir.

One Response to “Hz.MUHAMMED’İN (SAV) SOSYAL HAYATI”

  1. Anonymous

    o eşssiz bir insan onu çok seviyorum efendimiz.göz bebegimiz

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s